👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

🐒 Monstera Monkey Mask k nákupu nad 1000,- Kč ZDARMA! 🐒

Podzim je tu a co dělat s pokojovými rostlinami?

 

Jak už to tak bývá s příchodem podzimu přichází i změny v podmínkách péče o pokojové rostliny. Správná příprava jim pomáhá přečkat chladnější období v zimě a udržet je v dobré kondici. Na podzim se začínají "zkracovat dny", to znamená, že budou mít rostliny o pár hodin méně světla a také se začne snižovat denní teplota. Pojďme se podívat na to, co bychom s rostlinami měli udělat na podzim.

 

Preventivní údržba rostliny

Od jara do léta vám rostliny krásně rostly, kvetly, množily se a s příchodem podzimu můžeme u spousty pokojovek pozorovat zvýšené opadávání listů, žloutnutí, výskyt škůdců, a další neduhy. Je dobré v období od září do října pokojové rostliny v celé domácnosti řádně prohlédnout, zda nemají žádné škůdce, v zimním období je imunita rostlin vždy nižší než v létě a škůdci mají snazší vaši rostlinu zahubit. Při té příležitosti odstříhejte u všech rostlin zažloutlé listy, které zbytečně odebírají energii rostlině a pokud máte pokojové rostliny, které ještě dokvétají, tak po odkvětu určitě odstraňte zbytky květů, které by také rostlině sebraly energii. Pokud jste se potýkaly se zamořením celého bytu nějakým škůdcem, jako jsou např. téměř neviditelné svilušky či třásněnky, neuděláte zřejmě úplně špatně, pokud všechny rostliny preventivně ošetříte přípravkem proti savému hmyzu.

Zdá se vám, že je potřeba přesadit rostlinu, ale přijde vám, že už je na přesazování pozdě? Během září i října pokud není příliš chladno a nemáte rostliny v chladném prostředí můžete ještě na poslední chvíli rostliny přesadit. Je ale potřeba myslet na to, že rostliny se obecně nedoporučuje přesazovat, pokud pokojová teplota klesne pod určitou hranici a rostlina se začne dostávat do téměř zimního spánku. To se samozřejmě netýká všech pokojových rostlin a velmi záleží na tom, jaké to jsou rostliny, kde je máte umístěné a také jak jsou velké.

 

 

Zálivka

Na podzim je důležité zredukovat množství vody, které rostliny dostávají. Dny jsou kratší a méně slunečných hodin znamená menší odpar vody z půdy. Přizpůsobte zálivku podle konkrétních potřeb jednotlivých rostlin. Nechte vrchní část substrátu trochu proschnout před dalším zaléváním. U rostlin, u kterých víte, že vodu tolik nesají prodlužte výrazně čas na další zálivku, přemokření u rostlin bývá často fatálním a vede k úhynu rostliny. Pokud jste do teď zalévali čerstvou studenou vodou z kohoutku, tak s tím přestaňte a dávejte si vodu 1-2 dny odstát, aby z ní vyprchaly zbytečné minerální látky jako např. Chlór a také nepoužívejte ledovou vodu. Pro rostliny je určitě přijatelně pokojová teplota vody.

 

Teplota a vzdušná vlhkost

Pokojové rostliny mohou reagovat citlivě na pokles teplot v podzimních a zimních měsících. Ujistěte se, že jsou v místnosti, kde teplota nepoklesne pod jejich minimální doporučenou hranici. Vzduch vytápěných domů může být suchý, takže je vhodné zvážit použití zvlhčovače vzduchu nebo postavit rostliny na podšálky s vodou a oblázky, aby se zvýšila vlhkost okolo nich.

V podzimních měsících už si také musíte dávat pozor na průvan, budou chladnější noci i rána a také přes den. Otevřené okno, které bude foukat na rostliny, které studenější průvan než teplota v bytě nemusejí zvládnout a odvděčí se vám opadáváním listů nebo žloutnutím.

 

Hnojení

Na podzim se růst rostlin zpomaluje, takže není nutné přidávat hnojivo s vysokým obsahem dusíku. Místo toho volte hnojivo s vyšším obsahem fosforu a draslíku, což podporuje kořenový systém a připravuje rostliny na období klidu. Aplikujte hnojivo v poloviční  až třetinové dávce oproti obvyklému množství.

Pokud chcete hnojiva vysadit úplně, ale chcete dát rostlinám alespoň trošku něco na zub, můžete zvolit např. Lignohumát, který podporuje zejména kořenový systém rostlin a doporučuje se ho používat zejména přes zimu až po jaro, než ho zase vystřídáte hnojivy. Předávkování hnojivem, byť v malém množství v chladných měsících může být pro rostlinu také zkázou, rostlina si bere mnohem méně živin a přebytky látek z hnojiv mohou způsobit hnilobu kořenů a rostlina to opět dá velmi rychle najevo.

 

Migrace rostlin

Začátek podzimu je vhodným časem na malou migraci ve vaší domácnosti. Pokud vlastníte rostliny, u kterých víte, že vám skvěle rostou od jara do léta na jižní straně bytu blízko slunce a naopak přes zimu se jim na stejném místě nedaří, přesuňte takové rostliny jinam. Pokud se nejedná o druh, který může být smrtelně háklivý na změnu stanoviště, rostlině to může prospět.

Dobrým příkladem může být např. panašovaná rostlina, která byla půl roku zvyklá na jižním parapetu na sluneční záření alespoň pár hodin denně a s příchodem podzimu už slunce nedosáhne na této straně do oken, ale postupně se zvyšuje čas, po který slunce svítí na severozápadním parapetu oken.

 

Pamatujte, že každá rostlina může mít specifické potřeby, takže je důležité sledovat jakýkoli znak stresu nebo problému. S citlivějšími rostlinami může být vhodné provést většinu změn postupně, aby se předešlo šoku. Správná péče o pokojové rostliny na podzim vám zaručí, že budou krásně kvést a prosperovat i v chladnějších měsících.

Co hledáte?

Košík